Prinsessan, kungen och spegelmakaren

Opal 1998

För länge, länge sedan, när det fortfarande fanns tusentals kungariken och till och med jättar här på jorden, levde Spegel-Jan.
Han var spegelmakare och gjorde de märkligaste speglarna som någonsin har funnits.
Det man såg i Spegel-Jans speglar var inte bara vackrare eller fulare eller klarare än det man såg i en vanlig spegel, det var också alldeles sant.


Läs ett utdrag ur Prinsessan, kungen och spegelmakaren!


Boken utkom i augusti 1998 på Bokförlaget Opal
Bibliotekstjänst 1998:
...Sagan spinner vidare på temat att sanningen segrar till sist. Den är rolig, klurig och lättförståelig med ca 10 textrader per sida. Kritillustrationerna fyller ibland hela uppslag. De ger ofta ett transparent, romantiskt intryck, vilket då också förstärks av motivvalet. En del bilder uttrycker en magisk eller kosmisk känsla, medan andra är mer realistiska och humoristiska. Bilderna sinsemellan, men även bilderna och text, samspelar fint.
Torbjörn Nilsson.
Denna rikt illustrerade sagan har många av folksagans kännetecken. Här finns en härsklysten kung, en olycklig prinsessa, kuvade undersåtar, sju hotande jättar och en lycksökare, vars magiska sanningsspeglar skapar psykologiska omvandlingsprocesser hos alla som ser sin egen bild. Orättvisa och dumhet besegras och slutet blir lyckligt. Spegelmakaren Jan får sin prinsessa, inte för att kungen vill utan för att de själva bestämt så. Sagan har mycket tydliga budskap som kan ge både yngre lyssnare och lite äldre läsare associationer till egen, inre kommunikation...
Elisabeth Hasling.
Stort format
5 år och uppåt
Bilderbok

 

Tillbaka till Böcker