Färgtrollet

AWE/Gebers 1988
En morgon när Johan och Martin vaknar är den gula färgen borta.
Nästa morgon saknas den röda färgen och den tredje morgon är allt bara grått.
Pojkarna ger sig i väg för att leta efter den gula, den röda och den blåa färgen.

Färgsången

Recension:

GP 19 april 1989
FÄRGLÄRA FÖR SMÅTT FOLK
Gunnel Enby
Om Petra Szabo, som med böckerna om det halva fåret snabbt hunnit bli en populär bilderboksförfattare både här och utomlands, är influerad av waldorfpedagogiken framgår inte, men bilderboken FÄRGTROLLET är också en riktig färglära för små barn.
Med glimten i ögat leker hon med grundfärgerna i ord och bild, men i stället för att presentera kulörerna ackord för ackord reducerar hon färgskalan i det kungarike där Martin och Johan bor. Det är färgernas värld fylld av känslor och intryck hon förmedlar och barnen kan själva upptäcka hur gult och blått blandas till grön och hur kallt landskapet blir när det gula ljuset släcks. Det är förstås trollet som rövat färgerna från människorna för att få det ljust och vackert i sitt hem.
Trollets skaparvilja är god men kunskap saknas om akvarellmålandets konst. Utan att göra ren svansens penseltofs doppar han den i färgburk efter färgburk med brunsmutsig resultat. Det blir bokens pojkpar som undervisar det nyfikna trollet, och till tack får ta färgresterna med sig och måla kungariket glatt och levande igen...

 


...Man önskar barnen ro att måla inre bilder någon stund på dagen, hemma eller i ett stilla hörn på dagis. Rena grundfärger, bra växtpapper, pensel och vatten är allt som behövs. Och vuxna som förstår att uppmuntran, respekt och inlevelse är meningsfullare reaktioner på resultatet än beröm och kritik utdelat så där lite på en höft.

FÄRGTROLLET i skolan

Köp boken hos mig 100,- kr exkl. frakt.

Tillbaka till Böcker