Ett samarbete från kontinent till kontinent

Workshops tillsammans med John Kilaka i Rinkeby och på Lidingö samt i byarna i Tanzania vid Kilimanjaros sluttning.

Under två veckor i september besökte jag tillsammans med den tanzaniska konstnären, barnboksförfattaren och sagoberättaren John Kilaka barnen på Torsviks skola och Kvarnbyskolan. Klassrummen fylldes av skaparglädje och afrikansk bakgrundsmusik.
Vi berättade våra sagor på både engelska och svenska, visade tanzanisk Tingatinga-konst, berättade om konstartens tillkomst och om våra möten med barnen i Tanzania.
Vi fotograferade, filmade och dokumenterade vårt gemensamma arbete. Medan John tillsammans med fyra till sex barn i taget skapade stora konstverk i akryl hjälpte jag tillsammans med lärarna de övriga barnen i klassen att måla egna Tingatinga-bilder.
Stora och små vackra färgrika tavlor i den tanzaniska konststilen blev resultatet av vårt gemensamma Skapande Skola-projekt ”Mångfald i Bildundervisningen”.

Jag och John träffades 2010 på bokmässan i Göteborg. Årets tema var Afrika och John Kilaka tillsammans med andra afrikanska författare och illustratörer deltog i seminarier och höll workshops. John hade kommit ut med boken ”Förtrollat frukt”, som är hans tredje bilderbok på svenska. Han hade workshop med barnen på Barnens torg där jag signerade min nyutkomna bok ”Karibu, välkomna till min by”. Boken handlar om barnens liv i Tanzania nära berget Kilimanjaro. Jag berättade för John att jag snart skulle besöka barnen i byarna runt Moshi som min bok handlade om. ”Jag kommer”, sa John. Och verkligen, han kom med buss från Dar es Salaam och vi besökte en grundskola och ett barnhem i Marangu tillsammans. John berättade sagor och vi målade tillsammans med barnen.

När jag 2011 besökte e-learning konferensen i Dar es Salaam där jag tillbringade tre mycket spännande och lärorika veckor hos författaren och förläggaren Elieshi Lema träffade jag John igen. Tillsammans besökte vi Tingatinga-kooperativet i Dar es Salaam och bymuséet där John under 20 års tid hade varit verksam som Tingatinga-konstnär innan han blev en internationell känd barnbokskonstnär och -författare. Där fick vi idén att utöka vårt samarbete: vi skulle inte bara träffa barnen i Tanzania utan också i Sverige.

Två skolor i Stockholm sökte pengar för vårt Skapande Skola-projekt som beviljades av Kulturrådet. Med hjälp av Moshigruppen i Danderyds församling bjöd jag in John Kilaka till en vistelse i Danderyd och Stockholm i september 2012. John ställde ut sina bilder i konstgalleriet på Just Africa, han deltog på Afrikadagen i Bagarmossen och träffade sina läsare i den internationella barnbokhandeln Bokspindeln i Stockholm. Vi besökte Vivlio förlag på Lidingö där vi planerar att ge ut en bok tillsammans, en bilderbok om en sagoberättare. Och så höll vi workshops i två skolor. Vi hade fullt upp under hela vistelsen.Vi i Moshigruppen i Danderyds församling har startat ett nytt projekt: Reading Club.

Visionen är att barnen ska få ta del av böcker, detta för att främja barnens språkutveckling, fantasi och kreativitet. Vi hoppas att det i förlängningen ska leda till att fler barn går vidare till högre utbildning för att skapa förutsättningar till ett bättre liv. Reading Club realiseras bland annat i form av workshops på grundskolor och förskolor. John Kilaka har redan två gånger veckovis besökt skolor i byarna runt Moshi som bestod av sagoberättande och skapande verkstad. I slutet av april i år kommer han tillbaka till Sverige och då blir det bland annat fler gemensamma workshops i Rinkeby.

Petra Szabo, barnboksförfattare och illustratör

Författarbesök i skolan

NYHETER